Littekens

Bij beschadiging van de huid door een kwetsuur, operatie of ziekte, treedt een spontaan herstelmechanisme in werking. Er wordt dan nieuwe huid aangemaakt, of het defecte weefsel wordt vervangen door bindweefsel, hetgeen een litteken vormt.

Dat gebeurt niet alleen met de opperhuid, maar ook met dieper beschadigde huidlagen. Soms kan een litteken beginnen te woekeren buiten de grenzen van de oorspronkelijke wond en als een dikke verkleurde streng of knobbel boven op de huid liggen (dan spreken we op keloïd). Er zijn verschillende soorten littekens.


WAAR KOMT DEZE VOOR?

Littekens kunnen op alle plaatsen voorkomen waar we bindweefsel hebben. Soms zijn de littekens niet alleen cosmetisch storend maar zorgen ze ook voor bewegingsbeperking. Littekens kunnen veranderen naarmate de tijd verstrijkt. Er kan kleurverschil optreden en er kunnen nieuwe vaatjes in het litteken groeien.


WAAR ONTSTAAT DEZE AANDOENING?

Het ontstaan van littekens ligt in een proces waarbij de huid barrière is doorbroken. Afhankelijk van verschillende factoren zal een litteken wel of niet als storend worden ervaren. Genezing van de doorbroken huid en zonlicht zijn factoren die een invloed uitoefenen op het litteken.


HOE IS DEZE AANDOENING TE BEHANDELEN?

We kunnen littekens behandelen met de laser of met microneedling of een peeling. De route en behandelplan zijn per individu verschillend. Helaas kunnen wij niet alle littekens behandelen. Wanneer je last hebt van keloïd (wild vlees) kunnen we je niet behandelen. Soms is een heroperatie of het toepassen van medicatie van toepassing, deze opties bieden wij niet aan. Wel hebben wij een uitgebreid netwerk in de zorg, en we kunnen je adviseren in de juiste zorgverlener vinden.

GRATIS CONSULT

Neem gerust contact met ons op! Het eerste consult is gratis, dus maak nu snel een afspraak. Heb je een vraag? Via onderstaande opties kan je vrijblijvend contact opnemen.