Pigmentvlekken verwijderen

Zoals veel mensen weten zorgen uv-stralen ervoor dat de aanmaak van pigment (melanine) in de huid toeneemt. Hierdoor kleurt de huid bruin. Maar bij een verstoring van dit proces hoopt melanine zich op en kunnen pigmentvlekken ontstaan. In een aantal gevallen kunnen wij jouw pigmentvlekken behandelen. Dat gebeurt bijvoorbeeld bij melasma, een veelvoorkomende vorm van hyperpigmentatie. Deze aandoening kennen we ook wel als het zwangerschapsmasker. Hormonale veranderingen zoals tijdens de zwangerschap of bij pilgebruik spelen namelijk een rol. Of we jouw melasma kunnen behandelen kunnen we tijdens een consult bepalen.

Ook post-inflammatoire hyperpigmentatie komt vaak voor. Deze huidverkleuringen treden op na irritatie van de huid; na acne bijvoorbeeld, bij wondjes of rond een operatielitteken. De toename van pigment is nu het gevolg van een ontsteking, die pigmentcellen stimuleert. Te sterke peelings en ontharingsbehandelingen kunnen ook nog weleens de boosdoeners vormen. Deze vlekjes gaan uiteindelijk vanzelf weer weg, maar dat kan maanden duren. In de tussentijd is het verstandig de huid te beschermen tegen de stralen van de zon. Dat geldt voor alle vormen van overpigmentatie, zeker ook voor de meest voorkomende vorm: de zogenaamde ouderdomsvlekken, met een mooi woord lentigines solares geheten.


HOE KAN JE PIGMENTVLEKKEN VERWIJDEREN?

Er bestaan op de markt veel zelfzorgproducten waarmee je zelf pigmentvlekken kunt verwijderen.

Sommige van deze crèmes maken je aandoeding alleen maar erger. Het is belangrijk een goede indicatiestelling te doen en de producten hierop af te stemmen. Wij adviseren je graag in het maken van de juiste keuze voor verzorgingsproducten.

Wij hebben afhankelijk van onze diagnostiek verschillende methodes om jouw pigmentprobleem aan te pakken. Zo kunnen wij onze krachtige ND Yag Picolaser inzetten, werken we met peelings en hebben we verschillende producten in ons assortiment die je helpen bij milde pigmentproblematiek. Indien gewenst kunnen we ook met IPL behandelen, we zullen je alle behandelmogelijkheden uitleggen, en afstemmen wat het beste past bij jouw aandoening.

PIGMENTVLEKKEN LASEREN

Afhankelijk van de diepte van het pigment, kunnen we in enkele behandelingen jouw pigment weglaseren. We maken gebruik van de krachtigste picoseconden laser, die op de markt te krijgen is (PicoStar). Wanneer we over herstel spreken na een laserbehandeling houdt dan enkele dagen aan. Soms is het nodig eerst een huisarts of dermatoloog te raadplegen, om de diagnostiek vast te stellen. Wij laseren niet bij verdenking van kwaadaardigheid of gepigmenteerde moedervlekken.

Wanneer we hebben geconstateerd dat jouw pigment weggelaserd kan worden, kan het behandeltraject worden gestart. Het voordeel van onze laser is dat er weinig downtime is. Veel mensen ervaren alleen wat roodheid en een kleine schilfering die enkele dagen aanhoudt. Deze reactie kun je eventueel camoufleren met camouflage make-up die veilig gebruikt kan worden. Je mag dit direct na de behandeling gaan aanbrengen. De laser beschadigt de opperhuid niet, dus reactie op de behandeling vindt met name plaats in de diepere lagen van de huid. Het overmatige pigment wordt door het lymfesysteem opgeruimd, de bovenste laag van de huid blijft hierbij intact.

In principe kunnen we elk type huidskleur behandelen. De PicoStar kan ook donkerdere huidtypes goed behandelen.  Waarom zou de donkere huid eigenlijk meer risico’s hebben op nadelige effecten bij behandelingen zoals peelings en lasers? De donkere huid is namelijk net iets anders opgebouwd dan de lichtere huid. En dat zit hem niet alleen in het type pigment ook in de meer compacte structuur. De donkere huid reageert ook anders bij beschadigingen, irritatie of ontstekingen. Complicaties zoals post-inflammatoire hyperpigmentatie (irritatiepigment) en littekenvorming (keloïd) komen vaker voor bij de donkere huid.

PEELING PIGMENTVLEKKEN

Wanneer we indicatie zien voor een peeling, zullen wij je voorlichten over de behandeling de nazorg en risico’s. De voordelen van pigment verwijderen door een chemische peeling is dat deze gelijkmatig toegepast wordt op een geheel lichaamsdeel, bijvoorbeeld jouw gehele gezicht (of hals). Dit zorgt voor een algehele verbetering van de huid op je hele gezicht. Dit zorgt al snel voor een egalere en stralendere huid.

ZIJN PIGMENTVLEKKEN OVER HET HELE LICHAAM TE VERWIJDEREN?

In principe kunnen pigmentvlekken op het hele lichaam verwijderd worden. Diagnostiek is hierbij wel erg belangrijk. Soms is de diagnostiek van een huisarts of dermatoloog nodig.  Vaak komen pigmentvlekken voor in het gezicht, omdat het gezicht vaak zonneschade heeft opgelopen. Pigmentvlekken worden vaak in verband gebracht met schade door de zon, of wij je pigmentvlekken in je gezicht met de laser kunnen verwijderen leggen we je graag uit na een analyse tijdens het eerste consult.


HOE VERLOOPT DE BEHANDELING PIGMENTVLEKKEN VERWIJDEREN?

Tijdens het eerste consult kijken we naar de aard en diepte van het pigment, en maken aan de hand van de analyse een behandelplan. Hoe we de pigmentvlek gaan behandelen, hangt af van het soort pigmentvlek. Voor behandelbare kleine oppervlakkige pigmentvlekken zijn soms 1 of 2 behandelingen al voldoende en kunnen we je snel van je probleem afhelpen.  Afhankelijk van het soort behandeling duurt jouw behandeling 15-30 minuten.  Je kunt je dagelijkse activiteiten direct hervatten. De vraag die vaak gesteld wordt is of de behandeling een pijnlijke ervaring is. De behandelingen worden door de meeste mensen goed verdragen tijdens de behandeling wordt de huid gekoeld wat voor een pijnreductie zorgt en indien gewenst kunnen we het behandelde gebied nog nakoelen.

 HOEVEEL BEHANDELINGEN HEB IK NODIG?

Afhankelijk van jouw aandoening bekijken we tijdens het consult hoeveel behandelingen we verwachten nodig te hebben, dit is echter altijd lastig in te schatten. Dit hangt sterk samen met de oorzaak van jouw pigmentprobleem. Wij zullen jouw uitleg geven over het verwachte aantal behandelingen. Soms zijn slechts 1 of 2 behandelingen voldoende. Het hangt samen met jouw reactie op de behandeling, en de diepte en aard van het pigment. Tussen de behandelingen zit vaak een interval van 6 weken. In deze periode herstelt de huid zich. Let op, de vlekken kunnen als reactie ook eerst donkerder worden, alvorens het pigment afgevoerd wordt na de behandeling.

DE VOOR- EN NAZORG VAN EEN PIGMENTVLEKKEN BEHANDELING

De grootste boosdoener bij het ontstaan van pigmentvlekken is UV licht. Daarom is het in alle gevallen belangrijk jouw zongedrag aan te passen en altijd gebruik te maken van een zonbeschermingproduct wanneer je toch in de zon gaat. Wij kunnen je niet met de laser behandelen als je zongebruind bent. Ook zelf bruinende crèmes en zonnebank is niet toegestaan. Na de behandeling adviseren wij u graag over het gebruik van producten. Vermijd na de behandeling 4 uur hete baden of de sauna. Ga ook na de behandeling niet meteen intensief sporten.


TE VERWACHTEN RESULTAAT VAN HET VERWIJDEREN VAN PIGMENTVLEKKEN

Wanneer je pigmentvlekken als storend ervaart, kunnen onze behandelingen een prachtig resultaat opleveren. De aard van de pigmentafwijking is vaak de belangrijkste pijler in het te verwachten resultaat. Tijdens het consult met een van onze zorgprofessionals lichten we je graag voor over jouw aandoening.  Gat het hierbij bijvoorbeeld om een ouderdomsvlek, dan zijn deze vaak met 1 of 2 behandelingen volledig te verwijderen.

voor en na pigmentvlekken verwijderen 01

WORDT HET VERWIJDEREN VAN PIGMENTVLEKKEN VERGOED DOOR DE ZORGVERZEKERING?

Het verwijderen van pigmentvlekken valt bijna in alle gevallen onder cosmetische zorg. Dat betekent dat de behandelingen van pigmentvlekken niet vergoed worden door de verzekering. Of je in aanmerking komt voor een vergoeding na bijvoorbeeld een oncologisch traject kunt je informeren bij jouw verzekering. In alle gevallen dien je de rekening van de behandeling zelf in bij de verzekering.


WAT ZIJN DE KOSTEN VAN EEN PIGMENTVLEKKEN BEHANDELING?

Behandelingen starten vanaf € 75 en hangen sterk samen met de aard van de pigmentvlekken. Sommige pigmentvlekken kunnen we in 1 laserbehandeling weglaseren. Of dit mogelijk is hangt sterk samen met de lagen van de huid waarin het pigment zich bevindt, en de reactie van uw lichaam op de behandeling.

VEELGESTELDE VRAGEN OVER PIGMENTVLEKKEN VERWIJDEREN

WAT IS DE BESTE BEHANDELING TEGEN PIGMENTVLEKKEN?

Wij beoordelen jouw pigmentvlek alvorens we een behandelplan kunnen opstellen. Soms kom je in aanmerking voor een peeling, en soms is de pigmentvlek te verwijderen met de picolaser. Wij raden af zelf met bleekcrèmes aan de slag te gaan, soms verergeren deze jouw pigmentvlekken. Begeleiding door onze professionals kan ervoor zorgen dat je snel van jouw probleem af bent.


KUNNEN PIGMENTVLEKKEN VERDWIJNEN?

Sommige vormen van pigment verdwijnen vanzelf. Dit kan bijvoorbeeld het geval bij het melasma(zwangerschapsmasker). Pigment veroorzaakt door zonneschade verdwijnt meestal niet vanzelf.

WAT KOST PIGMENTVLEKKEN VERWIJDEREN?

Behandelingen starten vanaf €75. Afhankelijk van de gekozen behandeling en het aantal behandelingen variëren deze kosten. Je kunt altijd een adviesgesprek aanvragen, we bekijken de pigmentvlek en bepalen met jou samen de behandelroute.

GRATIS CONSULT

Neem gerust contact met ons op! Het eerste consult is gratis, dus maak nu snel een afspraak. Heb je een vraag? Via onderstaande opties kan je vrijblijvend contact opnemen.