Camouflagetherapie

Camouflagetherapie is een huidtherapie die kan worden ingezet om huidaandoeningen of kleurafwijkingen van de huid te camoufleren en minder te laten opvallen. Dit kunnen we doen door middel van blijvende of tijdelijke oplossingen. We kunnen dit doen met make-up(tijdelijk). Gaan we jou helpen met camouflage make-up strikt genomen spreken we niet van een therapie, maar van een behandeling met een tijdelijk effect. Met camouflagetherapie kun je kleurverschillen tijdelijk corrigeren door middel van camouflageproducten.

Daarnaast zijn er nog andere vormen van het camoufleren van pigmentvlekken, roodheid of littekens die wel een blijvend resultaat geven. Dan kun je kiezen voor het verwijderen van deze huidaandoedingen door middel van laserbehandelingen, microneedling, peelings of cosmetische producten. Soms wordt ook wel gesproken over littekentherapie.


WAT IS CAMOUFLAGETHERAPIE?

Een vorm van camouflagetherapie is littekentherapie. Deze vorm van therapie zetten we in om jouw litteken minder zichtbaar te maken. Wat is dan een litteken? Hoe vormt zich dat in de huid?
Bij beschadiging van de huid door een kwetsuur, operatie of ziekte, treedt een spontaan herstelmechanisme in werking. Er wordt dan nieuwe huid aangemaakt, of het defecte weefsel wordt vervangen door bindweefsel, hetgeen een litteken vormt. Dat gebeurt niet alleen met de opperhuid, maar ook met dieper beschadigde huidlagen. Soms kan een litteken beginnen te woekeren buiten de grenzen van de oorspronkelijke wond en als een dikke verkleurde streng of knobbel boven op de huid liggen (dan spreken we op keloïd). Er zijn verschillende soorten littekens. Niet alle littekens kunnen behandeld worden.

We beoordelen jouw litteken graag in de praktijk. Sommige littekens kunnen we behandelen met de laser en sommige met microneedling. Ook wordt soms gebruikt gemaakt van een peeling in combinatie met microneedling of laser. Heb jij bijvoorbeeld kleurverschil in jouw litteken (dus pigmentatie) dan kunnen we de PicoLaser mogelijk inzetten.
Wanneer er veel vaatstructuren voor komen kiezen we mogelijk voor de MedioStar.

WAT VALT ONDER CAMOUFLAGETHERAPIE?

Onder de noemer camouflagetherapie kunnen we verschillende aandoeningen behandelen. De meest voorkomende aandoeningen zijn de littekens van een operatie, een trauma of een brandwond. Vraag onze professionals wat de beste techniek is om jou te helpen met jouw vraag. Soms komt de vraag voor camouflagetherapie bij vaatafwijkingen in het aangezicht. Bijvoorbeeld bij de aandoedingen couperose en rosacea.
Couperose is de aanwezigheid van verwijde rode en blauwe adertjes in het gezicht. Bij rosacea zien we deze verschijnselen ook maar hierbij komen ook andere verschijnselen voor zoals rode bultjes, puskoppen en zwellingen. Branderige, rode en droge ogen kunnen soms ook bij rosacea optreden.

Bij couperose is er een netwerkje van kleine, rode en soms blauwe bloedvaatjes zichtbaar in de huid. Couperose ontstaat wanneer de vaatwandjes verzwakt raken. Dit gebeurt geleidelijk, meestal door veroudering van de huid. Zijn de vaatjes eenmaal verwijd, dan hebben deze geen functie meer. We kunnen deze bijvoorbeeld dan behandelen met vaatlaser. De couperose behandeling bestaat uit een analyse van de huid, het behandelplan bepalen en de behandelingen met jou evalueren. We kijken graag samen met jou voor welke behandeling jij in aanmerking komt. Ook een diffuse roodheid kan soms prachtig worden verwijderd met de laser of een peeling.

De behandeling van rosacea kan soms bestaan uit meerdere routes, graag kijken we samen met jou wat bij je past. Het gebruik van de juiste cosmetica is hierbij eveneens een belangrijke factor voor een stralend en egaal resultaat.


HOEVEEL CAMOUFLAGETHERAPIE BEHANDELINGEN HEB IK NODIG?

Het aantal behandelingen hangt sterkt samen met het soort litteken, de aard en nog belangrijker hoe je reageert op de behandelingen.

Jouw verwachtingen van het resultaat en jouw gewenste resultaat zijn eveneens factoren die meespelen. Jouw litteken is uniek, en graag kijken we samen met jou naar de beschikbare opties. Wanneer we gaan behandelen met microneedling, zal er ongeveer een interval van 4 weken worden gehanteerd. De laserbehandelingen kennen ook een interval van minimaal 4 weken voor het beste resultaat. In die tijd herstelt de huid zich, en kunnen we zien welke veranderingen zijn opgetreden.

DE VOOR- EN NAZORG VAN CAMOUFLAGETHERAPIE

We adviseren om zonder make up naar de praktijk te komen. Gebruik indien gewenst wel jouw eigen zonnebeschermingsproduct. Na het eerste consult hebben we een behandelplan opgesteld. De voorbereiding hangt samen met de gekozen behandeling. Wij informeren je hierover voordat je voor de eerste behandeling gaat komen. In alle gevallen adviseren wij je voorzichtig te zijn met zongedrag. Na elke behandeling geven we je instructies mee voor nazorg.


TE VERWACHTEN RESULTAAT VAN CAMOUFLAGETHERAPIE

Omdat camouflagetherapie vele facetten kent tonen wij je hier enkele voor en na foto’s van de verschillende behandelingen. De ervaringen van camouflagetherapie worden als zeer doeltreffend ervaren. Bijvoorbeeld de resultaten van de pico laserbehandelingen voor pigmentvlekken en melasma worden na enkele dagen zichtbaar. Na de behandeling kleurt het pigment eerst iets donkerder, maar na een aantal dagen trekt de kleur al weg. Gemiddeld zijn er één tot vier behandelingen nodig om tot het gewenste resultaat te komen.

voor en na camouflagetherapie

WORDT CAMOUFLAGETHERAPIE VERGOED DOOR DE ZORGVERZEKERING?

Camouflagetherapie is een behandeling om littekens, spataderen of huidaandoeningen met kleurafwijkingen minder opvallend te maken. Deze behandeling wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering. Wel kan een aanvullende verzekering een vergoeding geven voor camouflagetherapie en bijbehorende middelen. Informeer bij je verzekeraar wat de vergoeding is voor camouflagetherapie.

VEELGESTELDE VRAGEN OVER CAMOUFLAGETHERAPIE

WAT HOUDT CAMOUFLAGETHERAPIE IN?

Camouflagetherapie kun je tijdelijk toepassen door middel van camoufleren met make-up. Daarnaast kun je behandelingen inzetten met een blijvend effect, zoals bijvoorbeeld laserbehandelingen, peelings of microneedling.

WAT VALT ONDER CAMOUFLAGETHERAPIE?

Camouflagetherapie is een breed begrip. Het omvat onder andere tijdelijke oplossingen door middel van camouflage make-up aanbrengen, of het langdurig camoufleren van onder andere kleurverschillen in de huid, vaatstructuren of littekens.

WAT KOST CAMOUFLAGETHERAPIE?

Het aanbrengen van camouflage make-up start van € 50. Kies je voor een laserbehandeling of microneedling behandeling kom je vaak duurder uit. De kosten hangen dan samen met de grootte van de afwijking, en het aantal behandelingen dat je nodig hebt.

GRATIS CONSULT

Neem gerust contact met ons op! Het eerste consult is gratis, dus maak nu snel een afspraak. Heb je een vraag? Via onderstaande opties kan je vrijblijvend contact opnemen.