Wat zijn pigmentvlekken?

WAT ZIJN PIGMENTVLEKKEN?

Pigmentvlekken zijn donkere, verkleurde plekken op de huid. Ze worden veroorzaakt door een ophoping van melanine, het pigment dat verantwoordelijk is voor de kleur van onze huid. Wanneer de melanineproductie in bepaalde gebieden van de huid toeneemt, ontstaan er pigmentvlekken. Deze kunnen variëren in grootte, vorm en kleur, en komen vaak voor op delen van de huid die blootgesteld zijn aan de zon, zoals het gezicht, de handen, de armen en de schouders.

Pigmentvlekken zijn een probleem

Wat zijn pigmentvlekken in ieder geval? Een veelvoorkomend dermatologisch probleem dat de huid kan beïnvloeden, ongeacht leeftijd, geslacht of huidtype. Deze ongelijkmatige verkleuringen worden vaak ervaren als storend en kunnen iemands zelfvertrouwen aantasten. In deze blog gaan we dieper in op wat pigmentvlekken zijn, wat de oorzaken zijn, hoe je ze kunt behandelen en welke preventieve maatregelen je kunt nemen.

Hoe ontstaan diverse soorten pigmentvlekken?

Blootstelling aan de zon is een van de belangrijkste oorzaken van pigmentvlekken. UV-straling stimuleert de productie van melanine in de huid als reactie op beschadiging door de zon, wat kan leiden tot de vorming van donkere vlekken.

Hormonale schommelingen, zoals tijdens de zwangerschap, menopauze of bij het gebruik van de anticonceptiepil, kunnen leiden tot verhoogde melanineproductie en de ontwikkeling van pigmentvlekken veroorzaken. Dan noemen we de aandoening melasma of zwangerschapsmasker.

Littekens van acne, wondjes, of ontstekingen kunnen gepaard gaan met pigmentveranderingen in de huid, bekend als post-inflammatoire hyperpigmentatie. Dit komt veel voor bij donkerdere huidstypes.

Sommige mensen hebben van nature een grotere aanleg voor pigmentvlekken als gevolg van genetische factoren.

Behandeling van pigmentvlekken

Gelukkig bestaan er effectieve methoden om pigmentvlekken te verwijderen. Vaak is een combinatie van actie nodig om de pigmentatie te verwijderen.

Laserbehandelingen kunnen pigmentvlekken gericht aanpakken door de melanine in de huid af te breken. Dit helpt de vlekken te vervagen en de huid egaler te maken. We spreken dan over lasertherapie met een akoestische laser. De zogenaamde picolaser. Die vergruist het pigment en het immuunsysteem lost het op, voert het af via  het lymfesysteem.

Chemische peeling behandelingen kunnen worden gebruikt om de bovenste laag van de huid te exfoliëren en de pigmentvlekken te vervagen. Dit kan helaas niet altijd volstaan.

Blekende crèmes die ingrediënten zoals hydrochinon, retinoïden, vitamine C of niacinamide bevatten, kunnen helpen bij het verminderen van pigmentvlekken door de melanineproductie te remmen en de huid op te helderen.

Wat kun je doen om pigmentatie te voorkomen.

  • Bescherm je huid tegen de zon door het dragen van zonnebrandcrème met een hoge SPF en het vermijden van overmatige blootstelling aan UV-stralen.
  • Gebruik huidverzorgingsproducten die antioxidanten en pigment remmende ingrediënten bevatten om de huid te beschermen en te verhelderen.
  • Vermijd het plukken aan de huid en het uitknijpen van puistjes om littekens en pigmentvlekken te voorkomen.
  • Door een goede huidverzorgingsroutine te volgen en de juiste behandelingen toe te passen, kun je pigmentvlekken verminderen en een gezonde, stralende huid behouden.

Artikelen in deze categorie


GRATIS CONSULT

Neem gerust contact met ons op! Het eerste consult is gratis, dus maak nu snel een afspraak. Heb je een vraag? Via onderstaande opties kan je vrijblijvend contact opnemen.